Bezpieczne komunie

Bezpieczne komunie

11 maja 2021 Wyłącz przez naczelny
Podziel się z innymi:

Maj to czas uroczystości komunijnych. – Podczas przygotowywania poczęstunku należy pamiętać o zasadach, które pozwolą uniknąć zatruć pokarmowych, szczególnie pieczołowicie należy podchodzić do przestrzegania zasad sanitarnych w obliczu panującej pandemii COVID-19 – zwraca uwagę Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy.

PPIS w Brodnicy realizuje akcję „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”. Jej celem jest zapobieganie szerzeniu się zakażeń i zatruć pokarmowych, poprzez edukację w zakresie higieny żywienia i żywności.


“Konieczne jest zachowanie szczególnej uwagi podczas przygotowywania posiłków, a w związku z trwającą pandemią koronawirusa SARS-CoV-2 przestrzeganie obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych, zachowanie limitu osób uczestniczących w uroczystości (25 osób z wyłączeniem domowników i osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19 posiadających dowód szczepienia), częste mycie i dezynfekcja rąk, zachowywanie zasady dystansu społecznego (minimum 1,5 metra), a w miejscach wyznaczonych przepisami przestrzeganie obowiązku zakrywania ust i nosa” – przypomina Danuta Kowalkowska-Szramka, państwowa powiatowa inspektor sanitarna w Brodnicy.

Aktualne zasady i ograniczenia można znaleźć na stronie: https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia

“Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą zakaźną i długim leczeniem” – dodaje brodnicka inspektor. 

Czytaj więcej na stronie https://www.gov.pl/web/psse-brodnica/uroczystosci-komunijne-bez-zatruc-pokarmowych

POZNAJ PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

Poznaj pięć kroków do bezpieczniejszej żywności - kliknij na obraz, żeby przeczytać

źródło: Starostwo Powiatowe

Facebook Comments Box

Podziel się z innymi: