Słodko i tradycyjnie na tłusty czwartek

Słodko i tradycyjnie na tłusty czwartek

11 lutego 2021 Wyłącz przez naczelny
Podziel się z innymi:

Pączki z dyni i ziemniaków? Mamy na nie przepis, gdyż to jeden z przysmaków spisanych na nasza regionalną Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości. Przypominamy również przepisy na takie przysmaki jak ruchańce drożdżowe, amoniaczki, czy ciasto marchewkowe oraz prezentujemy przepis na pączki marszałka Piotra Całbeckiego.

„Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to często również kuchnia naszych mam i babć. Smaki tych potraw pamięta się całe życie, a wiele z nich możemy przygotować we własnym domu. To także część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza”  – przyznaje marszałek Piotr Całbecki.

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj. Wśród nich jest 18 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na tłusty czwartek warto przygotować:

  • pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski),
  • ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski),
  • placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo (powiat aleksandrowski),
  • amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
  • kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
  • placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe),
  • jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).

Zachęcamy też do przygotowania pączków według przepisu marszałka Piotra Całbeckiego-więcej.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 93 wyroby i potrawy z naszego regionu. Ostatnie potrawy, które wpisano na listę jeszcze w ubiegłym (2020) roku to:

  • bania w zalewie (zgłoszona przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski),
  • pierniczki drobne (kamyczki) (zgłoszone przez Karolinę Mitkowską, gmina Wtelno, powiat bydgoski),
  • pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami (zgłoszone przez Danutę Herbę, gmina Koronowo, powiat bydgoski).

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Geodezji:

ul. Targowa 13/15, 87-100 Toruń

Departament Rolnictwa i Geodezji

e-mail: b.darowska@kujawsko-pomorskie.pl

tel. (56) 62 15 924.

Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

źródło: KP UM, fot. Piotr Całbecki


Podziel się z innymi: