Tradycyjne przepisy na smaki zamknięte w słoiku

Tradycyjne przepisy na smaki zamknięte w słoiku

3 lutego 2021 Wyłącz przez naczelny
Podziel się z innymi:

Na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 93 potrawy i wyroby z naszego regionu. Są wśród nich również przetwory, po które o tej porze roku szczególnie chętnie sięgamy. Bania w zalewie, gruszki szaruszki w syropie, czy śliwka w occie to tylko niektóre przysmaki, jakie możemy przyrządzić we własnej kuchni. Prezentujemy przepisy na niektóre z tych wyjątkowych przysmaków.

„Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Zachęcam do zgłaszania na nią kolejnych propozycji. Obecność na liście ułatwia promocję produktu, jest również pierwszym krokiem do podjęcia starań o certyfikaty unijne” – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Z Listy Produktów Tradycyjnych do spiżarni proponujemy:

  • banię w zalewie – więcej,
  • marmoladę z buraków cukrowych – więcej (oba produkty zostały zgłoszone na listę przez Annę Patyk (Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski),
  • gruszki szaruszki w syropie (zgłoszone przez Lucynę Zacharek, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski) – więcej,
  • śliwkę w occie (zgłoszoną przez Marię Jurę, gmina Dobrcz, powiat bydgoski  za pośrednictwem LGD ,,Trzy Doliny”) – więcej

a także:

  • susz owocowy-dawniej ,,brzad” (więcej)
  • powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (więcej)
  • sok z kapusty kwaszonej (więcej).

Dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 93 wyroby z naszego województwa, wśród nich:
– 28 gotowych dań i potraw,
– 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych,
– 14 napojów,
– 8 mięs i produktów mięsnych,
– 9 warzyw i owoców
– 6 produktów mlecznych.

Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

źródło: KPUM, fot. Tymon Markowski dla UMWK-P


Podziel się z innymi: